İngiliz yazar ve çizer David McKee'nin yarattığı karakter "rengarenk fil Elmer" 'ın serisindeki kitapları çok sık okuyoruz
Elmer dizisi 20 den fazla dile çevrilmiş. 1989 yılında yaratılmış. Tanıtım yazısında Elmer kitaplarının, çocuklara hoşgörü, barış, dayanışma, iletişim, kuşaklar arası sevgi temalarını, metin ve resimlerin ortaklaşa diliyle çok etkili bir biçimde anlattığı yazıyor. Eksiği var fazlası yok.
Elmer ormanda fil rengi fillerle yaşayan rengarenk kareli bir fil. İnce bir espri anlayışı var. Doğuştan neşeli, etrafındakiler üzgünken bile neşesi onlara bulaşıyor. Hiç karamsarlığa kapılmıyor. Sorunlara akılcı bir şekilde yaklaşıyor. Yardımseverliğe çok önem veriyor. Kendisini karşısındakinin yerine koymak konusunda da çok iyi. Her türlü hayvanın her türlü derdini anlamaya çalışıyor. Ve kendi sürüsünün anlamasını sağlıyor. Başarılı bir lider yani aynı zamanda.
Bu hikayede düşen bir dal yüzünden bir yarığa sıkışan kelebeği kurtarıyor Elmer. Kelebek ona teşekkür ediyor ve yardıma ihtiyacı olduğunda kendisini çağırmasını isiyor. Elmer küçücük kelebeğin kendisine nasıl bir yardmı olabileceğini anlayamıyor. Gezintiye çıktığında yanlışlıkla bir mağarada skışıp kalıyor. Arkadaşlarına sesleniyor ama onu duyamıyorlar. Kelebeğe sesleniyor. Kelebek onu duyup geliyor. Durumunu görüp arkadaşlarına haber veriyor. Arkadaşları gelip onu kurtarıyorlar. Böylece kelebeğin bile kendisine yardımı olabileceğini anlıyor. Herşeyden önemlisi yardıma ihtiyacı olduğu zaman "nasılsa kelebek bana yardım edemez" demiyor. Kendisinden küçük birinden yardım istemekten çekinmiyor.
Her kitapta Ada'nın anlamadığı bazı sözcükler kullanılıyor. (Ada şu anda 3yaş 3 aylık) Bunları Ada'nın sözcükleri öğrenmesi için bir fırsat olarak görüyorum. Örneğin bu kitapta patika ve yarık kelimelerini Ada bilmiyordu. Artık öğrendi. Bir de doğada gösterebilsek pekişmiş olacak.
Çizimlerden neşe fışkırıyor. Renkler canlı ve uyumlu. Hayvanların, özellikle fillerin yüz ifadeleri çok canlı.
kırçiçeği yayınları, 24 sayfa
25 Temmuz 2009 Cumartesi
Kırmızı Elma - Feridun Oral
Kırmızı Elma Ada'nın iyi anladığı, istediğimde tekrar anlatabildiği, tekrar okumaktan bıkmadığı bir kitap.
Karlı bir kış gününde yiyecek hiçbirşeyi olmayan tavşanın bir elma ağacında tek bir kırmızı elma bulmasıyla başlıyor masal. Fakat, elma ağacın yüksek bir dalında ve ona ulaşamıyor. Kırfaresi, tombul tilki ve ayının yardımı da olsa tek tek bu yardımlar bir işe yaramıyor. Ancak hepsi üstüste çıktıklarında elmaya ulaşabiliyorlar. Böylelikle 2 yaş çoğunun dahi (biz Ada 2 yaşındayken aldık) kolayca anlayableceği mesajlar çıkıyor ortaya:
-Dostlarına güvenebilirsin, yardıma ihtiyacın olduğunda elinden geleni yaparlar
-Tek başına başaramadığın bir işi uyumlu bir ekip çalışmasıyla başarabilirsin
-Başarıyı ve başarının meyvelerini paylaşmak güzeldir.
Kitabın tamamında kış mevsimini yansıtmak için grimsi- çok açık kahve bir fon kullılıyor. Buna rağmen çocuğun dikkatini çekiyor çizimler. Çizimin fonunun suluboya olduğunu düşünüyorum. Ancak hayvan figürleri başka bir teknikle yapılmış gibi gözüküyor.
Kitabın dili oldukça anlaşılır, deyimlere ya da az kullanılan sözcüklere hiç yer verilmemiş. Bu nedenle Feridun Oral'ın en anlaşılır (çok küçük yaştaki çocuklar tarafından) kitabı olduğunu düşünüyorum.
Bu kitabın yazarı da çizeri de Feridun Oral. Yazarın başka yazarlarla ortak çalışmaları da var. (Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor - Sara Şahinkanat ile birlikte. Feridun Oral resimlemiş.)Bunun yanında Maymun Kral, Kirpi ile Kestane, Böğürtlen Cini ve Sarıgaga adlı üç kitabı kendisi yazmış ve çizmiş. Bildiğim başka çalışmaları da var. Yaz Masalları, Kış Masalları gibi masal kitaplarına da çizimler yapmış.
Yapı Kredi Yayınları, 30 sayfa
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)